KEEP IT COOLER – ‘If you do what you always did, you will get what you always got’. It actually translates quite nicely. And otherwise you probably get the gist. It’s the opening sentence of an interview with CORROSION’s Bas Wessels, written by Jeanine Kwakernaak from the NMT | Netherlands Maritime Technology about the UV-C Cooler. From how it all started to where we are today.

‘Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. CORROSION ging de uitdaging aan en paste nieuwe bewezen technologie succesvol toe op traditionele box coolers. Het vergde heel wat test- en denkwerk om tot een design te komen dat uitmuntend functioneert op alle vlakken. Hun UV-C Cooler kan nu echter met recht, dé antifouling oplossing van de toekomst worden genoemd. Geen zorgen meer over aangroei en milieubelasting, dat hoofdpijndossier is opgelost! De oplossing van CORROSION is niet alleen toepasbaar op nieuwbouwschepen, maar ook op bestaande schepen. Bas Wessels, Sales Manager bij CORROSION, nam namens het hele team dat zich tot het uiterste heeft ingezet om tot deze innovatie te komen, de Maritime Innovation Award 2022 in ontvangst op het Maritime Awards Gala. “Met veel relaties uit het maritieme netwerk heb ik diezelfde avond nog afspraken gemaakt om langs te komen.”

Box coolers hangen in de zeekast, in direct contact met het koude zeewater. De box coolers zijn verantwoordelijk voor het koelen van allerlei soorten equipment aan boord; motoren, generatoren maar ook de airconditioning. De warmte die de box cooler uitstraalt in het zeewater, trekt allerlei soorten organismen aan. En daar zit het probleem. Traditioneel wordt met gebruikmaking van koper-ionen, die langzaam oplossen in het water, een onaangenaam milieu gecreëerd voor micro-organismen. Bas: “Jaarlijks worden er zo enorme hoeveelheden koper opgelost in zeewater om box coolers vrij te houden van biologische aangroei. Naast een enorme belasting op dit milieu, werkt dit ook niet altijd even effectief. Daarbij is het onderhoud intensief en kan alleen uit worden gevoerd door een schip droog te leggen.”

UV-C LICHT TECHNOLOGIE VAN PHILIPS

Met grote interesse keek het Nederlandse bedrijf naar de toepassing van UV-C licht in sectoren zoals de drinkwatersector en medische industrie. “Ultraviolet licht kun je niet met het menselijk oog zien”, geeft Bas Wessels aan. “Maar het is bijzonder effectief in de bestrijding van micro-organismen. ”De ruim bewezen technologie van Philips, hun samenwerkingspartner, bleek ideaal voor toepassing in box coolers. Traditionele box coolers zijn al decennialang op de markt. CORROSION levert sinds oprichtingsjaar 1993, antifouling toepassingen aan box cooler leveranciers. Maar CORROSION maakte dus nooit zelf box coolers. Het innovatieidee bracht hen echter wel op dat spoor.

De missie van het bedrijf met hoofdkantoor in Moerkapelle, is ‘Steel Going Strong’. Staal en andere materialen zoals aluminium, die met zoet of zout zeewater in contact komen, in topconditie houden. “Denk aan staal van de romp van schepen maar ook windmolens op zee. Als je geen maatregelen neemt om dit materiaal te beschermen, dan zal het staal uiteindelijk corroderen met alle gevolgen van dien. Met onze ICCP-toepassing, Impressed Current Cathodic Protection, wordt dat voorkomen en blijft het volledig beschermd”, zegt Bas.

EIGEN LABORATORIUM VOORZIET SNEL IN ANTWOORDEN OP VRAGEN

Het bedrijf beschikt over een eigen laboratorium op hun hoofdkantoor in Moerkapelle. Wetenschap direct toepassen en snel antwoord kunnen krijgen op vragen, was de drijfveer van het bedrijf om hiermee te starten. Bas leidt me rond in het laboratorium waar onder andere een aantal grote blauwe bakken te vinden zijn gevuld met zeewater. Er is zelfs een zorgvuldig aangelegde tropische warmwater bak met tropische vissen en koraal. Je blijft er vol fascinatie naar kijken. Bas geeft aan dat dit zeemilieu echter het meest uitdagend is in het voorkomen van aangroei. Hij wijst op twee stalen platen in de bak met water, die nog niet eens zo oud zijn. Ze zitten al vol met aangroei. “We zijn de werkzaamheid van UV-C technologie gaan testen met twee stalen platen. De ene met zo’n lamp ervoor en de andere zonder lamp, in dezelfde omstandigheden. De stalen plaat met de UV-C lamp bleef brandschoon terwijl de andere vol aangroei zat.”

Het engineersteam begon daartoe een eerste box cooler uit te rusten met de UV-C lampen. Een sleepboot van Boluda vaart daar nog steeds, met veel tevredenheid, mee rond. Inmiddels is het design helemaal geoptimaliseerd en is bijvoorbeeld ook het verwisselen van de lampen, na vijf á zes jaar, mogelijk terwijl het schip gewoon in operatie is. Een klusje van zo’n twintig minuten. “De lampen gaan net zo lang mee als koper anodes, maar kunnen dus makkelijker worden verwisseld”, geeft Bas aan. “Gewoon via de machinekamer. We hebben ook onderzoek gedaan naar optimale inzet van de lampen. Zo is het niet nodig om ze voortdurend aan te laten staan. We hebben daar een ideale modus in gevonden. Het UV-C licht wordt daarnaast gecombineerd met ‘pillow plates’, voor uitermate efficiënte uitwisseling van warmte. Bovendien is het staal gecoat om ook corrosie te voorkomen. Onze innovatie biedt volledige én milieuvriendelijke bescherming tegen aangroei in zeewater, zelfs stilstaand zeewater.”

Denk je eens in wat er gebeurt als je box cooler niet gehinderd wordt door aangroei, en daardoor optimaal kan blijven werken. Dat versterkt de optimale inzetbaarheid van de equipment die het koelt. Bas: “Je motoren blijven optimaal werken doordat ze niet te warm kunnen worden. Je bespaart daardoor CO2 en je kunt rekenen op een grotere bedrijfszekerheid.”

OOK EEN OPLOSSING VOOR BESTAANDE SCHEPEN

Maar wat nu als je al een schip in de vaart hebt en je hebt hoofdpijn gekregen van steeds maar weer die aangroei op je box cooler met alle gevolgen van dien? Dat staat nog los van de belasting op het milieu, de verwachte kostenstijgingen van de grondstof koper en wetgeving die mogelijk in de toekomst er verder op gaat aansturen dit soort biocides niet meer in te zetten. Bas: “Ook op bestaande schepen kan onze UV-C Cooler worden geïnstalleerd. We kunnen hem zo maken dat die binnen het bestaande systeem past.” De aanschafprijs van CORROSION’s UV-C Cooler ligt wat hoger dan die van een traditionele box cooler. “Dat komt nog vooral doordat het nieuwe techniek is”, geeft Bas aan. “Als je echter de operationele kosten gaat meenemen voor gebruik van de koper anodes en/of de UV-C lampen en de onderhoudskosten meeneemt, dan is na gemiddeld vijf jaar de investering voor de UV-C Cooler er al uit.”

Zo heeft een bedrijf dat in 1993 klein startte, een gouden oplossing bedacht. Wie had dat ooit kunnen denken? De 90 vaste teamleden zijn er trots op en wandelen nu dagelijks langs de prominent op het kantoor geplaatste Maritime Innovation Award. Een wisselbeker weliswaar, maar wellicht biedt een 3D printer uitkomst om er voor altijd één te hebben staan in het hart van de organisatie. Want innovatie dat blijft de drijver van CORROSION. En dat dragen ze ook uit op hun kantoren in Duitsland, Frankrijk, China en Vietnam en vanuit hun agentenposten overal ter wereld. Net zoals de vijf trotse scheepseigenaren dat uitdragen die inmiddels zorgenvrij varen met een UV-C Cooler van CORROSION.’

Recommended Posts